Middelbare scholieren gaan los als fotograaf van hun eigen leven in Coronatijd

CKV in 4 (t)havo en 4 (t)vwo

Geplaatst op 11-02-2021

Bekijk het leven door de ogen van een vierde klas leerling.

Onze leerlingen 4-havo en 4vwo CKV (cultureel kunstzinnige vorming) van het Tabor College Werenfridus in Hoorn maken de laatste weken zelf elke week foto’s van verbluffende kwaliteit. De opdrachten die we gebruiken zijn van het Fotografiemuseum Amsterdam en werden in het verleden al vaker gebruikt. Elke docent heeft de ruimte er met zijn leerlingen een eigen draai aan te geven. De leerlingen laten zich inspireren door de foto’s van de website van FOAM, hierop is online van jonge fotografen uit diverse culturen veel werk te zien wat een persoonlijk inkijkje geeft in het leven van de jonge kunstenaars. De leerlingen werken met een wekelijks thema en analyseren hun eigen fotografische werk naast het werk wat ze kiezen als inspiratie van deze kunstenaars.

Dit jaar waarin de lessen veel online zijn, en de leerlingen veelal individueel thuis aan het werk, zien we dat deze opdrachten echt bijzonder aanslaan.

Leerlingen vragen in les één al of ze extra foto’s mogen maken of leren zichzelf extra professionele bewerkingsprogramma’s aan.

Zoals altijd registreert fotografie een momentopname van een tijdsbeeld. Het zijn schitterende foto’s waarin je vanuit de ogen van een middelbare scholier meekijkt naar hun leven in een lockdown. Leerlingen maken bijvoorbeeld zeer ontroerende dierenportretten, stillevens in huis, landschappen en stadsgezichten vanuit hun raam of van het ommetje in de buurt en brengen het stugge doorploeteren van het thuiswerken in beeld.

Jongeren waren de laatste tijd veel negatief in het nieuws en je ziet als docent gewoon de meeste slaan zich er zo goed en zo kwaad het gaat dapper doorheen, net als iedereen.

Ik en mijn collega’s werden echt geraakt door het talent en de kracht van de foto’s van onze leerlingen. Ik werd zelf zo blij de foto’s van mijn leerlingen dat ik dacht; dit moeten we delen.

Mogelijk is dit iets wat ook troost kan bieden in deze tijden voor andere mensen. Het kan heel verbindend zijn om te zien dat onze levens verwijderd van elkaar vooral gelijkenissen hebben.

Wat ik bewonder is ook dat onze leerlingen toch in staat zijn om doormiddel van fotografie zichzelf te kunnen onderzoeken tegen verschillende achtergronden. Zelfs al zijn hun normale achtergronden, waartegen ze in normale tijden kunnen onderzoeken wie ze zelf zijn, geheel weggevallen. Docente CKV Iris Keizer

Bekijk hier het fotoalbum

Werenfridus is een van de drie locaties van het Tabor College.