Gymnasium

Verbreed je horizon! Het gymnasium

Informatieavond

De docenten klassieke talen van Martinuscollege in Grootebroek, OSG West-Friesland en Tabor College Werenfridus in Hoorn hebben de handen ineengeslagen. Zij organiseren op jaarlijks in februari een gezamenlijke online voorlichtingsavond over het gymnasium. We vinden het belangrijk dat leerlingen voldoende geïnformeerd zijn en op de juiste plek in het voortgezet onderwijs kunnen startenHou onze social media kanalen in de gaten voor up to date informatie. 

Welke taal kies jij?
Tabor College Werenfridus heeft al jaren een grote, goede en succesvolle gymnasiumafdeling. Je start met je gymnasiumopleiding in de brugklas. Het bijzondere op Werenfridus is dat je deze opleiding kunt combineren met tweetalig onderwijs. Op het Nederlandstalig gymnasium verdiep je je in de klassieke wereld; op het tweetalig gymnasium verrijk combineer je dat met oriëntatie in de snelle internationale wereld. 

Geef je nieuwsgierigheid de ruimte!
Wat is nou precies een gladiator? En hoe zit het eigenlijk met dat Paard van Troje? En waar komt de olympische vlam vandaan? Vochten 300 Spartanen inderdaad – zoals in de film – met duizenden vijanden? Allemaal vragen waarop het antwoord in de oudheid ligt.

In de brugklas leer je tijdens de lessen ‘Klassieken’ de basis van de talen Latijn en Grieks. Zo leer je natuurlijk het Griekse alfabet, dat anders is dan het onze. In het begin lijkt dat een beetje op geheimschrift. Je zult merken dat je met dit alfabet al gauw vertrouwd raakt en het kunt lezen en schrijven.
Het Latijn is de taal van de Romeinen, een volk dat eeuwenlang grote delen van de wereld, onder andere een heel groot deel van Nederland, in zijn macht had. We lezen in deze lessen ook eenvoudige Latijnse en Griekse teksten, die ons ook van alles leren over het leven en de denkwijze van Grieken en Romeinen. Zo kom je erachter waarom de dingen die zij schreven, dachten, bouwden en maakten nog steeds belangrijk zijn voor mensen van nu: grote Romeinen zoals bijvoorbeeld Julius Caesar schreven hun belevenissen op in het Latijn.
Grote dichters als Homerus leggen het fundament waarop moderne schrijvers en kunstenaars nog steeds voortbouwen. En filosofen als Plato en Seneca vroegen zich af hoe het komt dat de wereld is zoals die is en wat het betekent om een goed leven te leiden.

Op reis
Leren doe je niet alleen op school, maar ook daarbuiten. Daarom organiseren we geregeld leuke en leerzame reizen en excursies. Zo proberen je docenten je kennis te laten maken met allerlei interessante plaatsen, waar je zelf niet gauw zou komen en waar het verleden opeens weer levend wordt.

De kosten die verbonden zijn aan het gymnasium zijn terug te vinden op de pagina 'financiën'.

Werenfridus is een van de drie locaties van het Tabor College.