Brugklas

Brugklas

Havo/vwo, atheneum, gymnasium
In de brugklas van Werenfridus krijg je les op havo-, atheneum- of gymnasiumniveau.

  • havo-advies, havo/vwo-advies → havo/vwo-klas 
  • vwo-advies → atheneum-klas of gymnasium-klas 

Lessen op Werenfridus
Er zit verschil in de lessen als je in een havo/vwo, atheneum of gymnasium klas zit. Er zijn klassen waarin alle lessen in het Nederlands gegeven worden, maar je kunt op alle niveaus ook kiezen voor een tweetalige klas. Dan krijg je zes vakken in het Engels.

Docenten
In de brugklas krijg je van verschillende docenten les, steeds in lessen van 50 minuten. Eén van de vakdocenten heeft nog een extra taak: de begeleiding van alle leerlingen van één klas. Dit is de mentor. Alle leerlingen op Werenfridus - jij dus ook - hebben een mentor. De mentor let op het welbevinden van de leerlingen in zijn of haar klas, houdt de resultaten bij en let op de sfeer. Vooral in de brugklas zal je ervaren hoe belangrijk een mentor is. 

Juniormentoren
Per klas zijn er vier juniormentoren, dat zijn leerlingen uit de hogere klassen. Zij helpen zij bij allerlei activiteiten in de loop van het schooljaar. Soms helpen zij ook bij een mentorles en in de pauzes kunnen zij de leerlingen van hun klas opzoeken.

Mentorles
In de brugklas staat het hele schooljaar een mentoruur ingeroosterd. In dit uur zijn er vaak klassikale lessen. De leerlingen werken aan studievaardigheden of er worden onderwerpen besproken die de hele klas aangaan. Soms zijn er in dit uur ook gesprekjes met de mentor gepland. Dit is per klas en per week verschillend. Ook juniormentoren komen soms even langs tijdens de mentorlessen.

Bijlessen
Als je moeite hebt met één of meer vakken dan kun je gebruik maken van de bijlessen die gegeven worden door leerlingen uit hogere klassen. Ouders kunnen hun zoon of dochter opgeven via de mail voor deze lessen en leerlingen kunnen zich ook zelf opgeven. De bijles is geen verplichte les voor iedereen.

Brugklasactiviteiten

  • We beginnen het schooljaar met een introductieweek waarbij je de leerlingen uit jouw klas beter leert kennen. Ook wordt de iPad geïnstalleerd en vertelt de mentor wat je allemaal moet weten om jouw eerste schoolweken goed te laten verlopen. Natuurlijk eindigen we de week met een dagdeel sport/spelletjes op ons sportveld.. 
  • Sinterklaas vieren we met de klas, de mentor en de juniormentoren.
  • Vlak voor de kerstvakantie worden er activiteiten georganiseerd rondom een goed doel.
  • Gedurende het jaar gaan ze aan de slag met mediawijsheid. De leerlingen gaan Hoorn bekijken en daarna een krant/film maken waarin Hoorn door hun ogen bekeken wordt. Dat doen ze aan de hand van allerlei opdrachten binnen en buiten de school.
  • De tweetalige leerlingen werken aan projecten in het Engels. 
Werenfridus is een van de drie locaties van het Tabor College.