Werenfridus-leerlingen schrijven brieven voor Amnesty

Geplaatst op 10-12-2018

In totaal zijn er 945 kaarten/brieven geschreven door de Werenfridus leerlingen. Een fantastisch resultaat! We zijn trots op onze leerlingen en bedanken hen voor hun betrokkenheid en inzet!!

Ieder jaar worden er op 10 december duizenden brieven geschreven tegen onrecht. Ook leerlingen van Tabor College Werenfridus deden maandag mee aan de actie Write for rights van Amnesty International.

Heel veel leerlingen klommen in de pen om op te komen voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Voor het vierde jaar op rij schreven ze voor vrijheid, recht op vrije meningsuiting of bescherming. Deze Write for rights-acties hadden in de voorgaande jaren al veel effect, en dat merk je aan de leerlingen die aan de actie meedoen. Ze hebben het gevoel dat ze écht iets kunnen betekenen. En ze realiseren zich dat zij op social media alles kunnen delen, terwijl in andere landen één tweet of Facebookbericht gevangenisstraf kan betekenen. 

In aanloop naar Write for rights was de bekende Maleisische cartoonist en activist Zulkiflee Anwar Ulhaque, beter bekend als Zunar, te gast op Werenfridus. Hij is het levende bewijs dat acties als deze heel positief kunnen uitpakken. Zijn kritische cartoons brachten hem in de problemen, maar de 250.000 kaarten die hij persoonlijk ontving, zorgden er mede voor dat hij vrij kwam.

Susan Corrigan, docente Engels op Werenfridus, onderstreept het belang van Write for rights. "Vaak zorgt de actie sowieso voor betere zorg voor de gevangenen. Dat iemand vrijkomt, is vaak de volgende stap." Corrigan vindt het belangrijk dat de leerlingen weten wat Amnesty doet. "Ze voelen dat ze iets goeds hebben gedaan, en dat mensenrechten enorm belangrijk zijn." 

Voor de deelnemende leerlingen Rachel en Esmee was het de eerste keer dat ze meededen aan Write for rights. Beiden hebben een brief geschreven aan een president om hem duidelijk te maken dat er in zijn land écht dingen moeten veranderen. Esmee: "Ik vind dit een hele goede actie en ik hoop dat het werkt." Rachel denkt ook al aan de periode daarna. "Ik hoop dat ze als ze vrij zijn verder gaan met het nastreven van hun doelen, en dan niet wéér tegen worden gehouden."

 

Werenfridus is een van de drie locaties van het Tabor College.