Werenfridus in coronatijd - een terugblik

"Alles draait en glimt als een tierelier"

Geplaatst op 31-05-2020

En dan is het maandag 16 maart. De eerste dag nadat het kabinet besloten heeft om alle scholen te sluiten. Ook voor de leerlingen en docenten van Tabor College Werenfridus begint een periode van afstandsonderwijs. Conrector Kristin Renooij spreekt terugkijkend van een bijzondere periode. "Het waren ook mooie weken, waarin we het denk ik goed hebben aangepakt. Het is mooi om te zien hoeveel er kan als de urgentie zo groot is."

Terwijl directie, collega's en leerlingen het afstandsonderwijs vormgaven, brak voor  conciërges Dennis Bakker en Kevin Hogenkamp een periode aan van werken in een school zonder leerlingen. Zij grepen het moment aan om al het groot onderhoud naar voren te halen. En met resultaat. Dennis: "Alles draait en glimt als een tierelier."

Want hoe raar het ook is dat er op een school plotseling geen leerlingen zijn, Dennis en Kevin zagen al gauw de voordelen. "Je hoeft geen rekening te houden met roosters, waardoor je op elk moment op elke plek aan het werk kunt. Bovendien was het voor ons een mooie kans om ons gebouw, dat nu twee jaar open is, nog beter te leren kennen. Daardoor werd het ook een hele leerzame periode."

En toch was de afwezigheid van leerlingen ook voor de conciërges raar. Kevin: "Je mist de kinderen echt wel. Zeker nu, want het duurt echt lang." Of ze het vele werk dat verzet is in hun afwezigheid, zullen zien als ze dinsdag weer terug komen? Dennis lacht: "Dat zien ze echt niet. Het meeste werk dat wij doen is achter de schermen."

Kristin, Kevin, Dennis en hun collega's hebben zich goed voorbereid op 2 juni, de dag dat ook de middelbare scholen weer open mogen. Zorgen maken zij zich daar allerminst over. "Het gebouwd lijkt er gek genoeg op voorbereid", analyseert Dennis. "Looproutes zijn heel makkelijk te realiseren, en met een voor- en en achteringang kun je aan de ene kant het gebouw in, en aan de andere kant weer uit."

Een mooie oplossing is er bovendien gevonden om het aantal leerlingen dat tegelijkertijd op school is te beperken. "Een derde van de klas volgt de les op school", vertelt Kristin over de werkwijze vanaf 2 juni. "Omdat de les wordt opgenomen, kan de rest van de klas dezelfde les thuis volgen. De volgende dag komt een nieuwe groep naar school." Het is een mooie vondst, en toch hoopt Kevin van harte dat alles na de zomer weer kan zoals vroeger. "Maar als dat niet zo is, dan zijn de vier weken voor de zomer vier mooie weken om te testen."