Themacertificaat Roken, alcohol- en drugspreventie behaald

Door Susan Veken en Kristin Renooij

Geplaatst op 26-03-2019

Werenfridus heeft opnieuw een vignet van de Gezonde School behaald. Met het vignet Gezonde School laten we zien dat de school voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door deskundigen. Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. In juli 2016 ontvingen we al het themacertificaat ‘Welbevinden en sociale veiligheid’. 

Bij het vignet Roken, alcohol- en drugspreventie moest er een aantal nieuwe plannen ondernomen worden. De belangrijkste wijziging was het creëren van een rookvrijschoolterrein en het opstellen van regels rondom middelengebruik in en om school en op reis. Daarnaast is voorlichting een belangrijk onderdeel van dit themacertificaat, zowel voor personeel, leerlingen als voor ouders. Voor de kerstvakantie hebben daarom alle mentoren toegang gekregen tot de E-learning modules ‘Signaleren van alcohol- en drugsgebruik’. Daarnaast vindt er volgende week een ouderavond plaats over dit thema, verzorgd door theatergroep ‘Hot Spot’. De bedoeling is dat de voorlichting aan ouders en leerlingen jaarlijks plaatsvindt.

De vakgroep biologie een belangrijke rol gespeeld in het verankeren van dit thema in hun curriculum, door in de brugklassen het programma ‘Een frisse start’ aan te bieden en mee te doen aan de smoke-free challenge in de 2e klas. Daarvoor hebben zij ook een specifieke training gevolgd.

De geldigheidsduur van de themacertificaten is drie jaar. De eerste verloopt in juli en met deze aanvraag zullen we weer aan de slag gaan. Ook is de wens om in de toekomst het certificaat ‘Bewegen en Sport’ te halen.

Gezonde School is een samenwerking tussen diverse landelijke organisaties. Wil je meer weten over (het vignet) Gezonde School? Kijk dan op www.gezondeschool.nl.

Werenfridus is een van de drie locaties van het Tabor College.