Terugblik op een zeer geslaagde ruildag!

Geplaatst op 17-12-2018

Werenfridus-leerling Klaas (15) en zijn moeder Moïra (38) kwamen op het idee om een dag met elkaar te ruilen om zo te zien en te ervaren hoe de dag van de ander eruit ziet. En zo geschiedde. Moïra stapte in alle vroegte op de fiets naar Werenfridus. Klaas ging naar het werk van zijn moeder. Het werd een bijzondere dag, waarvan Hart van Nederland verslag deed. In onderstaand verslag vertelt Möira zelf hoe zij en Klaas de ruildag hebben ervaren.

WOW! Dat is het eerste gevoel wat Klaas en ik hebben overgehouden aan deze bijzondere ruildag!

Wat tof dat iedereen er aan mee heeft gewerkt. Dat heeft Klaas en mij een uniek inkijkje in elkaars leven gegeven. Een herinnering om nooit meer te vergeten en om wat meer begrip voor elkaar te hebben. En dat was uiteindelijk ook de insteek.

Met de mooie reportage die Hart van Nederland er van heeft gemaakt, kunnen we alleen maar hopen dat we meer mensen hebben kunnen inspireren om zich eens in een ander te verplaatsen. Eerlijk? We zagen er allebei wel een beetje tegenop en hadden woensdagavond het liefst de boel afgeblazen. Maar wie A zegt, moet B zeggen, en we hadden dit beiden voor geen goud willen missen.

Klaas werd om 7 uur opgehaald door Niels en is met hem naar ’t Zand gereden in verband met sleutels die nodig waren. Daarna zijn ze nog even voor buurtbeheer in Kolhorn geweest. Klaas vond het enorm gezellig met Niels. Daarna heeft hij Klaas overgedragen aan Beb. Klaas is met Beb meegegaan naar een huismeestercomplex waar ze een lamp hebben vervangen en waar Klaas met Beb het slot van een deur heeft gemaakt.

Angelo nam Klaas om 11.00 uur weer over en nam hem mee naar Schagerburg. Daar was dinsdag de nieuwe gemeenschappelijke tuin opgeleverd. Klaas ging als buurtbeheerder langs om bij de bewoners na te vragen hoe het was geweest, voor het oog van de camera van Hart van Nederland. Hij vond het een bijzonder leuke dame (Amsterdamse van 84 jaar) en had zich geen leukere gesprekspartner voor kunnen stellen. Toen haar de vraag gesteld werd of Klaas een goede buurtbeheerder was, toen zei ze dat ze dat nog niet kon zeggen, maar dat zijn moeder wel echt een spraakwaterval was. ;)

Na de lunch heeft Klaas met Annette een Somalisch gezin bezocht waar veel vocht en schimmel in de woning zat. Ze gaan zorgen dat er een expert langskomt om na te kijken of de oorzaak bij een technische fout ligt, of bij het woongedrag.

Daarna een mooi evaluatiegesprek bij buren die jaren heftige ruzie hebben gehad. Daarmee vloog zijn middag voorbij en bracht Hedwig hem naar Hoorn. Carolina gaf hem warme chocomel met slagroom waarna Klaas met de verslaggever en Roeland en Arjen zijn dag heeft nabesproken. 

Rob heeft Klaas uiteindelijk weer thuis gebracht. Klaas kijkt terug op een superleuke dag. Hij realiseert zich nu beter dat ik na een werkdag vol gesprekken (die niet altijd positief zijn) best wel eens een vol hoofd heb en minder energie kan hebben voor onbenullige discussies of geklaag. Ook realiseert hij zich dat hij mij vrij regelmatig appt en dat dat eigenlijk heel slecht voor me past.

Ook ik stapte even na 7 uur op de fiets. Via de groepsapp waar ik aan toegevoegd was had ik begrepen dat we om 7.15 vanaf het verzamelpunt weg zouden fietsen.

Ik mocht met Gijs en de vrienden van Klaas mee fiets en naar school. 17 km in 50 minuten. Van de kou heb ik dus geen last gehad. Tijdens het eerste uur bleek dat er echt wel wat namen goed waren blijven hangen van de klassenfoto, de meesten herkende ik wel van de foto.
Na een les Nederlands en een decaanuur was het tijd voor de door mij gevreesde gymles. Ik viel met mijn neus in de boter: trampoline springen en acrobatiek. Maar ik heb het overleefd. Scheikunde en Geschiedenis ben ik prima door gekomen, maar bij Wiskunde blijkt mijn talent echt niet te liggen.

Ik heb enorm veel lol gehad met de opnames van Hart van Nederland in de klas.

Na de laatste les nog een interview gegeven aan de krant waardoor we pas tegen vieren van school wegreden. Dat werd flink doortrappen om op tijd bij Deen te zijn om vijf uur. En zoals beloofd moesten we onderweg ook nog stoppen bij Appie

Daarna heb ik een heel klein beetje vals gespeeld door Gideon te vragen me tegemoet te rijden, anders zou ik het nooit op tijd halen bij Deen.
Hij heeft me in Oostwoud opgepikt en snel doorgebracht.

Ook bij Deen werd ik hartelijk ontvangen. Ik heb een kijkje achter de schermen gehad en gezorgd dat er komend weekend weer gewassen kan worden: alle wasmiddel is weer bijgevuld.

Mijn conclusie? Naar school gaan is zwaarder dan ik me herinnerde. Het is in hoog tempo stof tot je nemen, huiswerk maken en door naar de volgende les. Dat alles in een drukke klas waar de concentratieboog duidelijk niet zo hoog is. Ook de docenten geef ik het te doen om in zo’n korte tijd de klas weer rustig te krijgen, stof er doorheen te duwen en weer door naar de volgende les. Nee, het schoolleven is niet meer zo rooskleurig als ik het voor me had. ;)

Leerlingen (in elk geval in de klas van Klaas) bezitten wel het vermogen om met ontzettend veel lol en humor deze dagelijkse verplichtingen te doorstaan. Want ik heb genoten van de gezelligheid in deze klas. Fijn hoe ik werd opgenomen in de groep. Na de laatste les kreeg ik van alle meiden een enorm groepsknuffel en lieve appjes.

Moraal van het verhaal? School is geen luilekkerland (als je tenminste alles doet wat er ook van je gevraagd wordt ;) ) Hoe graag ik als ouder ook wil dat Klaas zijn zaakjes voor elkaar heeft, misschien moet ik me wat meer realiseren dat de lat en het tempo op school heel hoog ligt. Dat ze soms gewoon keuzes maken in wat wel en niet haalbaar is…

Ik ben in elk geval een prachtige ervaring rijker. Daarvoor wil ik Stefan van Schaik en mijn collega’s van Wooncompagnie enorm bedanken dat jullie Klaas een dagje onder jullie hoede wilden nemen. Ik wil het Dhr. Hendriksen en dhr. Gros, de docenten en natuurlijk klas H3p van het Werenfridus enorm bedanken dat jullie het aandurfden om mij een keer in deze klas mee te laten draaien. En tenslotte wil ik Deen bedanken dat ik een keer in de schoenen van Klaas mocht staan. Wat een fijne en positieve sfeer om in te werken!

Bekijk hier het fragment uit Hart van Nederland 

Werenfridus is een van de drie locaties van het Tabor College.