Terugblik op Collegetour bij Enza Zaden

Geplaatst op 19-03-2019

Op woensdag 13 maart 2019 brachten dertig leerlingen van Tabor College Werenfridus, RSG Wiringherlant (Wieringerwerf),  Regius College (Schagen) en het Martinus College (Grootebroek) een bezoek aan Enza Zaden in Enkhuizen. Janny de Wit, biologiedocente op Werenfridus, organiseerde dit bezoek dat een onderdeel vormde van Collegetour* Noordkop. Ze blikt terug op het bezoek.

"Het was alweer drie jaar geleden dat ik meehielp met de eerste editie van collegetour en ik had er goede herinneringen aan. Toen ik hoorde dat er dit jaar weer ideeën voor een nieuwe serie waren, werd ik meteen enthousiast en heb terstond contact opgenomen met Enza Zaden. Zo is het gekomen het dat we 13 maart om 13:30 uur met dertig leerlingen en drie docenten de drempel van het Innova Plaza, het R&D-centrum van het zaadbedrijf Enza Zaden overgingen.

Een deskundige van het zaadbedrijf gaf na een hartelijk ontvangst een gastcollege over de onderzoeksactiviteiten die in het onderzoekslaboratorium worden uitgevoerd. Hij tilde een tip van de sluier op over de allernieuwste DNA-technieken en hoe die het werk van de plantenveredelaar hebben veranderd. Het gastcollege werd afgesloten met een smaaktest. Immers, de nieuw te ontwikkelen tomaten moeten natuurlijk ook lekker zijn en, tja, wat is lekker?

De groep werd opgesplitst in vier groepen. Iedere groep kreeg twee rondleidingen waarin iedereen kon zien wat men doet met moleculaire merkers en hoe men miniplantjes kweekt uit stamcellen. Ook stonden er korte workshops, te weten DNA-isolatie uit blauwe bes, het starten van een PCR (DNA-vermeerderingstechniek) met micropipetten, en een cel- en weefselkweek van bloemkool op het programma. Er was geen moment van verveling te zien op de gezichten van de leerlingen, niet alleen door de afwisseling maar ook door het enthousiasme waarmee de labmedewerkers hun verhaal deden.

Tijdens deze middag werd ook antwoord gegeven op de vraag welke opleiding of studie na het vwo gevolgd moet worden om bij Enza aan de slag te kunnen. Er blijken vele wegen naar Enkhuizen te leiden.

Om 17 uur was het welletjes en na het afscheid en de ontvangst van een goodiebag stapten we allemaal weer in de bus, op weg naar school en daarna naar huis.

Ik weet zeker dat bij de eerstvolgende keer dat een leerling die aan deze middag heeft deelgenomen, een tomaat in zijn of haar mond stopt, er een herinnering aan een indrukwekkende, leerzame middag naar boven komt.  Kortom, een geslaagde collegetour.

*Collegetour Noordkop is een activiteit van het netwerk Bètapartners (www.betapartners.nl) . Het heeft tot doel leerlingen van het middelbaar onderwijs enthousiast te maken voor een NG/NT-profiel en een bètastudie daarna.