Schaatstopper Evelien Vijn vertelt...

Geplaatst op 05-03-2019
Werenfridus-leerling Evelien Vijn is een talent op het ijs. Onlangs stond ze aan de start van een internationale krachtmeting. Ze vertelt zelf hoe ze onverwachts eerste werd in het eindklassement.

Voor de 5e keer (uit 5 keer dat het kon)  had ik mij geplaatst voor de Europese wedstrijd, de Vikingrace in Heerenveen, wat al een mooie prestatie is.

Ik heb onverwachts een supergoed weekend gehad! Het hele seizoen gingen mijn 500 meters niet goed en daarom had ik er van te voren niet teveel van verwacht. Mijn eerste 500 meter ging boven verwachting goed! Ik opende goed in 11.66 en  reed een dik PR (41.61), zelfs goed voor plek 3🥉. Deze tijd was ruim een seconde sneller dan de rest van het seizoen). Dit gaf mij veel zelfvertrouwen voor mijn 1000 meter later die dag. Op de 1000 meter reed ik opnieuw een goede race. Ik ging er hard in, maar de laatste ronde verloor ik net teveel, waardoor ik net die afstand niet won en 2e werd🥈. Ook superblij met deze rit want reed wederom een dik PR van bijna een seconde (1.22.6). Na de eerste dag stond ik 2e in het tussenklassement op 0.01 van de nummer 1 (een sprintster), dus wist ik dat ik op dag 2 wel kans had op de overwinning.

Dag twee:
Opnieuw reden we een 500 meter en opnieuw reed ik een goede rit. Ik opende 11.47, veruit mijn snelste opening ooit (0.2 harder dan dag 1 wat toen ook mijn snelste opening ooit was)! Helaas in de laatste buitenbocht maakte ik drie missers, maar desondanks reed ik opnieuw een ruim PR (41.52), wederom een wereld van verschil t.o.v. de rest van het seizoen, dit was opnieuw goed voor een plek 3🥉. Niet verwacht dat ik twee keer zulke goede 500 meters kon rijden! Na deze rit stond ik nog steeds 2e in het klassement en moest op de nummer 1 op de 1500 meter 2 seconden goed maken. Ik wist dat ik dit in mij had. Ik ging mijn 1500 meter als een gek in, met een opening van 27.1 en een eerste ronde van 30.8. Hierna merkte ik dat ik zo hard gestart was, dus zakte ik wel iets in maar wist de schade te beperken met een rondje 32.9 en 34.5. Mijn eindtijd was wederom een dik Pr: 2.05.4. Opnieuw een podiumplek en weer nipt te kort voor de overwinning dus een 2e plek. Uiteindelijk heb ik op die sprintster 9 seconden goed gemaakt, dus was dit ruim voldoende voor de 1e plek in het eindklassement, wat natuurlijk het belangrijkste was.

In de avond werden de overall prijzen uitgereikt op het eindfeest, dus dat was weer super leuk. Altijd weer super gezellig en ook weer veel buitenlandse vrienden aan overgehouden (Duits/Pools/Italiaans/Noors). Superblij met vier PR’s, vier podiumplekken en overall eerste, niet verwacht maar wel een heel mooi seizoenseinde!!!!