Respectvol Paarse Vrijdag-debat op Werenfridus

Geplaatst op 17-12-2018

Leerlingen van Tabor College Werenfridus en het Horizon College gingen op Paarse Vrijdag met elkaar in debat. Werenfridus-leerling Mara won. De jury wees het Horizon College aan als de winnende school.

Elk jaar op de tweede vrijdag van december is het Paarse Vrijdag, een (inter)nationale bewustwordingsdag om te laten zien dat LHBT oké is. Ook op Tabor College Werenfridus kwamen veel leerlingen afgelopen vrijdag in het paars naar school om uit te dragen dat iedereen op school de vrijheid heeft om te zijn wie hij of zij is. Manon Meijer, LHBT-coördinator op Werenfridus. "Natuurlijk hopen we op een toekomst waar zo'n dag echt niet meer nodig is."

Debat
Een belangrijk onderdeel van de Paarse Vrijdag op Werenfridus was het Paarse Vrijdag-debat tussen eerstejaars leerlingen van het Horizon College en leerlingen uit klas 3 t/m 6 van Werenfridus. Leeftijdsgenoten uit verschillende onderwijssystemen streden voor de titel 'Beste Debater' en 'Beste Team'.

Respectvol
In panels van vijf tegen vijf namen de deelnemende leerlingen het tegen elkaar op. Diverse stellingen over LHBT, vrijheid, gelijkheid en diversiteit kwamen voorbij. Vooraf kregen de leerlingen van beide scholen de kans om zich op deze stellingen voor te bereiden maar ter plekke hoorden ze pas of ze voor of tegen moesten zijn. Manon Meijer: "Wat naar voren kwam uit het debat was dat alle leerlingen heel respectvol bleven naar elkaar, ondanks meningen waar ze het niet mee eens waren." In het debat werd onder meer gesproken over homofobie, of je mensen met totaal andere normen en waarden dan jij mag weigeren te helpen als professional en over de onzekerheid rond de coming out.

Winnaars
Uiteindelijk wees de jury het Horizon College aan als de winnende school.  Werenfridus-leerling Mara Telkamp mag zichzelf de 'Beste Debater' noemen. Manon Meijer spreekt van een geslaagde dag. "De school ademde zeker Paarse Vrijdag en veel gesprekken gingen over LHBT en acceptatie, zeker ook onder het personeel."