Leerlingen restaureren muurschildering

Geplaatst op 16-10-2018

Leerlingen van Werenfridus zijn bezig met de restauratie van een muurschildering in het schoolgebouw. Een verslag van de betrokken leerlingen van week tot week, en natuurlijk de foto's van de vorderingen. 

Week 1:
In de eerste week zijn wij vooral bezig geweest met het plannen van de restauratie. Hierbij hebben we de benodigdheden genoteerd/besteld en de wand verdeeld in vlakken. Ook hebben we een taakverdeling gemaakt. 

Week 2:
In de tweede week hebben we op overtrekpapier het schilderwerk overgetrokken. Doordat we nog niet in het bezit waren van een steiger, konden we enkel het onderste gedeelte overtrekken. Er werden  foto’s gemaakt van het gehele schilderwerk. Deze foto’s zullen later dienen als referentie tijdens de renovatie. Verder hebben Pieter en Marleen een meeting gehad met de werknemers van Sigma Coatings, waarbij er overlegd werd over de soorten verf die we zouden gebruiken. 

Week 3:
Nadat we de onderste schets voltooid hadden, hebben wij de losse verf afgeschraapt met plamuurmessen. Inmiddels is onze werkplek afgezet met afzetlint. Verder moest er een keuze worden gemaakt of we glansende of matte verf gingen gebruiken. Hiervoor hebben we proefstukjes gemaakt. Om de benodigde kleuren te bepalen werd er met een speciaal apparaat en een kleurenwaaier gekeken welke kleuren gebruikt waren in de wandschildering. Deze kleuren zullen later besteld worden voor het schilderwerk.

Week 4:
Deze week zijn we bezig met het aanbrengen van stuc om de muur egaal te maken. Daarnaast zijn we begonnen met het schetsen van het bovenste gedeelte van de wand. We hebben nog steeds geen steiger, maar dit probleem hebben we tijdig opgelost door gebruik te maken van een ladder en latten. Verder werd er besloten dat het beter is om matte verf te gebruiken, omdat deze verf het dichtst bij het originele schilderwerk komt. 

Week 5:
In week 5 hadden wij de Werenfridusweek, waarbij onze BEVO-lessen uitvielen in verband met projecten, maar we konden verder werken aan het wandschilderij in onze tussenuren. Daarnaast waren we eindelijk in het bezit van een steiger. Hierdoor hebben wij het bovenste gedeelte van het wandschilderij volledig kunnen overtrekken. Nadat dit werk erop zat, zijn we verder gegaan met het bepalen van de kleuren, deze worden specifiek aangegeven op de schets. Het enige probleem was dat de batterij van het apparaatje dat de specifieke kleur aangeeft bijna leeg was, maar gelukkig konden wij de kleuren ook bepalen door te kijken naar de vorige schetsen waarbij de kleuren al genoteerd waren.  

Werenfridus is een van de drie locaties van het Tabor College.