Kick-off Write for Rights: Cartoonist en activist Zunar op Werenfridus

Door Susan Corrigan

Geplaatst op 22-11-2018

Op woensdag 21 november, kwam de bekende Maleisische cartoonist en activist Zulkiflee Anwar Ulhaque, beter bekend als Zunar, naar Werenfridus voor een gastcollege in het nieuwe theater.

Zunar vertelde de leerlingen uit 3 t-vwo over hoe zijn kritische cartoons hem in de problemen brachten en hoe Amnesty’s acties hem hebben geholpen. Amnesty voert al jaren actie voor het intrekken van de aanklachten tegen Zunar. Hij werd op 3 april 2015 aangeklaagd voor negen gevallen van opruiing en kon 43 jaar gevangenisstraf krijgen. Hij heeft een tragisch record gevestigd: niemand in Maleisië is zo vaak aangeklaagd wegens opruiing als hij.

Naast de mogelijkheid om vragen te stellen aan Zunar, kregen de leerlingen ook filmpjes over het werk van Amnesty te zien en konden zij horen hoe belangrijk de Write for Rights-schrijfacties zijn. Zunar is het levende bewijs dat acties als deze een heel positief resultaat kunnen opleveren. 

Maandag 10 december is de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Voor Amnesty International een belangrijke dag: op deze dag voeren ze wereldwijd actie voor mensen die onrecht is aangedaan. Natuurlijk doet Werenfridus weer mee met de Write for Rights-schrijfactie (voorheen Schrijfmarathon) en wie weet, door het motiverend bezoek van Zunar, kunnen wij het recordaantal brieven uit Hoorn nog verhogen. 

Bijzonder weetje: Zunar heeft een gesigneerde versie van een van zijn boeken achtergelaten in de bibliotheek van Werenfridus.

Werenfridus is een van de drie locaties van het Tabor College.