Een buitengewone uitnodiging

Een buitengewone uitnodiging - door Henk van Noortwijk

Geplaatst op 11-10-2018

Een enkele keer in je loopbaan als docent maak je toch wel iets heel bijzonders mee. Dat gebeurde mij afgelopen week en zelfs zonder daarvoor een speciale prestatie te hebben geleverd. Dat had een van mijn leerlingen namelijk gedaan! Samen met Luc Segers (6vwo) was ik vrijdagmiddag te gast bij de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland, de heer Dirk Brengelmann.

Luc heeft afgelopen zomer met 14 andere leerlingen uit heel Nederland deelgenomen aan een studiereis van maar liefst drie weken naar Duitsland. Dit voorjaar werd hij op grond van zijn kennis van het Duits en zijn brede algemene belangstelling geselecteerd uit ruim 60 inzendingen. Dat ik niets heb gedaan klopt toch niet helemaal: ik schreef een aanbevelingsbrief waarin ik aangaf “dass Luc ein sehr sozialer, talentierter und lernbegieriger junger Mann ist, ohne ein Sonderling zu sein”. “Sonderling” kun je het beste vertalen met “nerd”. Met zijn reisgenoten volgde Luc een intensief programma rondom de Duitse taal en cultuur met een bezoek aan o.a. Bonn en Leipzig, met een meeloopdag op een school en zelfs een interview voor de televisie!

Afgelopen vrijdag werd het project afgesloten met een soort reünie in Den Haag op uitnodiging van de ambassadeur. En alle docenten Duits die een leerling hadden voorgedragen mochten mee! Terwijl aan de overkant van de Hofvijver de ministerraad net klaar was met haar wekelijkse vergadering, meldden Luc en ik ons bij het statige Huis Schuylenburch aan de Lange Vijverberg. Na een kort welkom door de ambassadeur deden twee deelnemers verslag van hun ervaringen in Duitsland en vertelden ze wat de reis hun had opgeleverd. Ik stond versteld van het niveau van hun Duits! Tijdens het informele gedeelte daarna vroeg ik een aantal deelnemers wie er ambitie had om het onderwijs in te gaan, want eerlijk gezegd maak ik me best wel zorgen om onze opvolging over een aantal jaren. Het antwoord waarop ik had gehoopt kreeg ik helaas niet…