Duurzaamheid in Duitsland - Steps2030World - Erasmus+

Geplaatst op 16-04-2019

Door Manon Meijer

Twee weken geleden stonden zes Werenfridianen op station Hoorn. Vier leerlingen uit H3X en twee docenten begonnen daar hun avontuur rond de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. Onder de noemer: Steps2030 heeft de VN 17 doelen opgesteld waar zij aan werken de aankomende jaren.

Via het Erasmus+ subsidieprogramma is Werenfridus geselecteerd als één van de vijf scholen die mee mag doen aan internationale uitwisselingen rondom dit thema (Nederland, Duitsland, Italië, Slovenië en Kroatië). Binnen twee jaar tijd, in vijf verschillende weken en in de vijf verschillende landen, mogen steeds vier leerlingen per land deelnemen aan de uitwisseling. Het avontuur dat startte op station Hoorn bracht ons naar Duitsland, voor de tweede uitwisseling binnen dit project.

Een uitwisseling over duurzaamheid, moet natuurlijk duurzaam beginnen. In plaats van luxe (en vervuilend) met het vliegtuig, verplaatsten wij ons per trein in ruim zes uur naar onze eindbestemming: Friedberg (net boven Frankfurt). Op station Friedberg werden de vier leerlingen opgewacht door hun gastgezin, waar zij de rest van de week zouden leven. Als docent voelde het wat vreemd om 'mijn meiden' zo mee te geven, maar ze waren in goede handen.

De eerste cultuurschok was voor ons allemaal voelbaar op maandagochtend, toen het programma startte. In Duitsland beginnen de scholen om 08:00 uur. Stipt. Daarnaast hebben wij Deutsche Pünktlichkeit in levenden lijve meegemaakt. Het programma was strak in elkaar gezet en de organiserende school had alles tot in de puntjes voorbereid. Het programma was gevuld met excursies, workshops, stadswandelingen, natuurwandelingen, een boottocht en de leerlingen hebben twee presentaties gegeven. Tijdens de twee vrije middagen van de leerlingen kwamen de docenten bijeen voor vergaderingen en om op didactisch niveau van elkaar te leren. We hebben zoveel geleerd dat een volledige herhaling haast niet mogelijk is. Al wil ik wel graag een aantal hoogtepunten delen.

Op maandagmiddag bezochten we een duurzame zelfredzame boerderij, waar ze veel variaties aan groente en fruit verbouwden en verschillende dieren hadden. Het opvallendste was de passie van de boer. Hij vertelde vol overgave en liefde over zijn levenswerk. Tijdens zijn verhaal relativeerde hij ook steeds door te vertellen wat nog beter kon. Dit zorgde voor een realistisch beeld van duurzaamheid en de stappen die door iedereen in die richting gezet kunnen worden. Maar voor mij, en vele anderen met mij, was woensdagochtend de grootste ‘eye opener’.

Tijdens een adembenemend college van anderhalf uur door de oprichter van Blue Awareness, werd verteld over het plasticprobleem in de wereld en met name de oceanen. Het verhaal was heftig en het probleem is immens groot, maar de boodschap zeer praktisch. Een persoon kan niet in zijn/haar eentje alle problemen oplossen. Maar betekent dit dat je dan maar helemaal niets hoeft te doen? Nee, als iedereen een kleine stap zet, dan maken we als mensheid sprongen in de juiste richting.

De week is voorbijgevlogen en alle gesprekken die gevoerd zijn tussen de leerlingen en docenten uit de verschillende landen zullen nog lang in de herinnering blijven. Misschien dat juist die gesprekken en het besef hoezeer we allemaal op elkaar lijken nog wel het meest indruk heeft gemaakt. Volgend schooljaar gaat Steps2030 verder. In oktober mogen de volgende zes naar Italië, daarna komen alle delegaties naar Hoorn, met als afsluiter Kroatië.

Bekijk hier de foto's van deze bijzondere dagen