BaPN: Bewust worden en beschermen van de natuur, het milieu en cultureel erfgoed

Geplaatst op 24-09-2019

Jongeren bewust maken van het belang van duurzaamheid is belangrijk. Alle reden dus voor Werenfridus om aan te sluiten bij het Erasmus+ project Be Aware of and Protect Nature (BaPN). 

Het project brengt onze leerlingen de grens over, met bijzondere uitwisselingsweken in Italië, Spanje, Turkije en Slowakije. In elk van deze landen zien de deelnemende leerlingen met eigen ogen hoe er in het betreffende land wordt omgegaan met duurzaamheid, de natuur in z'n algemeen en cultureel erfgoed. Samenwerken, leren van elkaar, bewust zijn van je eigen handelen, en het beleven en ervaren van de natuur en vechten voor onze aarde staan hierbij centraal.

Van 15 t/m 21 september was Werenfridus 'host' van BaPN. Leerlingen en docenten uit de genoemde landen kwamen naar Hoorn om kennis te maken met onze school, met Hoorn en met Nederland. Ook nu stond de uitwisseling in het teken van duurzaamheid, natuur, milieu en cultureel erfgoed. Er werden musea bezocht, er werd afval uit de Amsterdamse grachten gehaald en samen met wethouder Samir Bashara werd op het buitenterrein van Werenfridus een boom geplant. Dit als herinnering aan deze bijzondere week, en zeker ook om 'iets terug te geven aan de natuur'. 

Bedrijven met duurzame oplossingen zoals Agriport en de aardwarmtecentrale zijn bezocht. Ook is er aandacht besteed aan wat typisch Nederlands is en ook beschermd moet worden. Zo hebben de leerlingen onderzoekjes gedaan op het wad. In samenwerking met Cinema Oostereiland hebben we genoten van een zeiltocht op het IJsselmeer, aan boord was een onderzoeker van de UVA die uitleg gaf over de status van het IJsselmeerwater waar naar hij onderzoek doet. Een presentatie over 'zero waste' en 'plastic soup' gaf het besef dat het opschonen en het verbeteren van de aarde niet kan lukken als we er zelf niet mee beginnen. 

Een slotavond met een modeshow, waar de leerlingen hun zelfgemaakte kleding van afval konden laten zien, betekende de afsluiting van een bomvolle maar prachtige week. We danken alle deelnemende landen en hopen iedereen nog eens terug te zien. Al is het maar om te zien hoe het met 'onze' boom gaat. 

Werenfridus is een van de drie locaties van het Tabor College.