Missie en visie

Missie en visie van Werenfridus

Werenfridus geeft talent alle kans: we stimuleren iedere ambitieuze leerling om zijn of haar talent en passie te ontdekken, te ontplooien en in praktijk te brengen. Zo kunnen jongeren zich volledig ontwikkelen tot zelfbewuste, wereldwijze en sociaal bewuste mensen, wat hun een sterke basis biedt voor een succesvolle toekomst.

Kernwaarden
Zelfbewust, uitdagend, ambitieus, sociaal bewust, wereldwijs en betrouwbaar
Er zijn vijf inhoudelijke hoofdrichtingen die daaruit voortkomen:

1.         Zelfbewust (Klaar voor de maatschappij)
2.         Uitdagend/Ambitieus (Leren is leuk)
3.         Sociaal bewust en Wereldwijs (Het dorp Werenfridus en de wereld om ons heen)
4.         Betrouwbaar (Op ons kun je rekenen)

Word wereldwijs op het Werenfridus
Werenfridus is een school voor havo, atheneum en gymnasium vol uitdagingen: Nederlandstalig en tweetalig. Ben jij ambitieus en nieuwsgierig? Onze gedreven docenten en ons bijzondere gebouw stimuleren je om in een veilige omgeving het beste uit jezelf te halen.

Het Werenfridus is er voor alle ambitieuze leerlingen, of je nu de havo of het vwo volgt. Bij ons op school gaat het er niet om de allerbeste te zijn, maar als jij wilt, kun je hier wel de beste versie van jezelf worden. Daarom bieden wij goed onderwijs en alles wat jij daarnaast nodig hebt om te excelleren in jouw kwaliteiten, met jouw talent. Dat doen we met ondersteuning op maat of juist met extra uitdaging, met een hoogbegaafdheidsprogramma, buitenlandreizen en bijzondere vakken.

Want naast latijn, Grieks en wiskunde D heeft Werenfridus bijvoorbeeld BSM (bewegen sport en maatschappij), drama en filosofie, maar ook Global Citizenship (GC). Juist als je meer wilt weten van de wereld om je heen, ben je hier op je plek. Wereldse zaken als cultuur, burgerschap, business kansen, reizen en het internationale programma maken onze school uniek. Wij brengen de wereld de school in en jou de wereld in. Het Werenfridus daagt je uit. Hier word je sociaal bewust, zelfbewust en wereldwijs: dé basis voor een succesvolle toekomst.

Uitgangspunten
Elk mens is uniek en iedereen heeft talent. Werenfridus wil daarom alle leerlingen zo veel mogelijk meegeven. Aan elke leerling met ambitie bieden wij een krachtige leeromgeving met uitdagend onderwijs. Dat doen wij vanuit onze missie met de volgende vijf uitgangspunten:

1.         Werenfridus geeft talent alle kans. We stimuleren je: je ontdekt waar je goed in bent en wat je verder wilt ontplooien.
2.         Leren staat voorop. Kennis en vaardigheden ontwikkel je voor je hele verdere leven.
3.         Ook je gedrag doet ertoe. We werken met elkaar aan een omgeving waarin iedereen zich veilig voelt én zichzelf kan zijn.
4.         De wereld past niet in hokjes. Er is samenhang tussen de vakken, samenhang met de wereld om je heen en je leert van én met elkaar.
5.         Je denkt na over je toekomst. Zelfredzaamheid en betrokkenheid bij de gebeurtenissen in de wereld staan hierbij centraal.

Leren is leuk
Hier mag je leren wat je wilt, want leren is leuk. Op Werenfridus ontdek je dat er zoveel meer is dan boekenwijsheid: hier leer je je eigen kwaliteiten en kracht kennen. Zo maak je kennis met jezelf, de wereld en je toekomstmogelijkheden. Dat stimuleren we door jou het allerbeste onderwijs op maat te bieden. Als jij ervoor gaat, bieden wij wat jij nodig hebt om je volledig te kunnen ontwikkelen. Van afstuderen in vier profielen tegelijk of extra ondersteuning voor je dyslexie, van het overslaan van klassen tot een buitenlandstage: Werenfridus daagt je uit en helpt je om je ambities waar te maken voor een succesvolle toekomst.

We bieden het beste onderwijs
Werenfridus is de enige senior TTO-school (Tweetalig Onderwijs – ook in de bovenbouw) in deze regio. Naast onze reguliere gymnasiumklassen hebben we als een van de weinige scholen in Nederland zelfs een tweetalig gymnasium. Dat is tamelijk uniek: van de 110 tweetalige scholen in Nederland bieden er maar 30 gymnasium aan. Maar ook Nederlandstalig bieden wij jou het beste onderwijs. Wij zijn sterk in exacte vakken en in de voorbereiding op de wetenschap met onder andere ons Pre University College. Wil je graag meer weten en buiten de lijntjes leren denken? Dan dagen wij je uit! Werenfridus is tevens een Topsport Talent school (een LOOT-school) en is daarmee een uitstekende omgeving als jij een topsporter in de dop bent. Op Werenfridus krijgt jouw talent alle kansen.

Hier komen we vandaan
Onze school heeft een lange traditie waarin betrokkenheid en talentontwikkeling sleutelbegrippen zijn. Het Werenfridus bestaat immers al vanaf 1948, we heetten toen Sint Werenfridus Lyceum. Sint Werenfridus was een prediker en missionaris in de achtste eeuw, die onder andere in West-Friesland het christelijk geloof kwam verspreiden. In de loop der jaren groeide het Sint Werenfridus Lyceum steeds verder en werd de school een begrip in West-Friesland. In 1983 was het aantal leerlingen zo gegroeid dat de school moest worden gesplitst. Zo ontstond, naast Werenfridus, een tweede katholieke scholengemeenschap in Hoorn: Oscar Romero. In 1985 volgde een fusie met de Aloysiusmavo. Werenfridus werd een school voor mavo, havo, atheneum en gymnasium. Na een tweede fusie werd Werenfridus op 1 augustus 1996 onderdeel van het Tabor College. Sinds 2015 zijn we een havo-/vwo-school. We bieden ons onderwijs nog steeds bewust aan vanuit onze katholieke, dus christelijke, identiteit. Rechtvaardigheid, sociale bewogenheid, betrokkenheid, betrouwbaarheid en veiligheid zijn waarden die passen in onze visie op kwaliteitsonderwijs.

Klaar voor de toekomst
Op het Werenfridus kom je thuis, dat zie je en dat voel je. School is een plek waar je elkaar ontmoet, daarom lijkt ons nieuwe gebouw (opgeleverd in 2018) op een innovatief dorp: niet al te groot waar een grote saamhorigheid heerst. Hier mag je zijn wie je bent, ken je elkaar en let je op elkaar. Ons bijzondere schoolgebouw daagt je tevens uit om creatief en zelfstandig (samen) te werken. Ons centrale plein is het hart van de school met daar omheen de verschillende leerhuizen voor Talen, Maatschappij, Exact, Kunst en Sport. Op Het Plein, waar het hangende theater een ware ‘eyecatcher’ is, en, bij mooi weer in de Patio, is volop ruimte om te ontspannen en elkaar te ontmoeten. De vier sportzalen en de sportvelden dagen uit tot bewegen en leren op dezelfde locatie. Met het nieuwe gebouw is Werenfridus klaar voor de toekomst. En we staan altijd klaar om jou te bieden wat je nodig hebt om het beste uit jezelf te halen.

Werenfridus is een van de drie locaties van het Tabor College.