Gymnasium

Daarom gymnasium!

Tabor College Werenfridus heeft al jaren een goede en succesvolle gymnasiumafdeling. Je start met je gymnasiumopleiding in de brugklas en het is bijzonder op Werenfridus dat je je gymnasiumopleiding kunt combineren met tweetalig onderwijs. Op het Nederlandstalige gymnasium verdiep je je in de klassieke wereld; op het tweetalig gymnasium verrijk je dat met oriëntatie in de snelle internationale wereld.  

Er zijn redenen genoeg om te kiezen voor gymnasium: voor later in je vervolgopleiding, als je van taal en oude geschiedenis houdt, als je nieuwsgierig bent ingesteld, als je bijzondere reizen wilt maken, of omdat de manier van doen en denken op het gymnasium bij jou past. 

Wat leer je bij de gymnasiumvakken?

Denken
Gymnasiumleerlingen zijn, zo hebben we gemerkt, heel nieuwsgierig, leren gemakkelijk en willen veel. Natuurlijk willen ze ook wel eens niet, maar dat mag best. Wat wij heel belangrijk vinden, juist op het gymnasium, is dat er ook goed wordt nagedacht over de toekomst: wat kun je nu met al die kennis en al dat denkvermogen leren voor jouw toekomst, maar ook die van de hele wereld? Waarom gaan dingen zoals ze gaan? Wat voor invloed heb je daar als individu op en hoe kun je die gebruiken? Op deze vragen krijg je natuurlijk niet in de brugklas antwoord, maar wel in de loop van de tijd.

Grieks
Bij Grieks maak je eerst kennis met het Griekse alfabet. In het begin lijkt dat een beetje op geheimschrift, maar al na een paar lessen kun je kleine verhaaltjes lezen. Bijvoorbeeld over Herakles die nog maar een baby is als hij de slangen wurgt die hem aanvallen in zijn wieg. Je komt erachter wat het Paard van Troje was. Je zult zien dat het voetbalshirt van Ajax met de rode baan uit de Griekse mythologie voortkomt; wie had dat gedacht! Veel Griekse woorden kom je tegen in andere talen. Voorbeelden zijn: telefoon, astrologie, maar ook school of auto. Het leren van Grieks is leuk en soms een beetje lastig. Je moet namelijk heel precies kijken wat er staat in een verhaaltje. Maar al dat gepuzzel is ook handig bij andere talen, omdat je goed leert nadenken over taal, zinnen en woorden.

Latijn
Latijn is de taal van de Romeinen, een volk dat eeuwenlang grote delen van de wereld in zijn macht had. Grote Romeinen zoals bijvoorbeeld Julius Caesar schreven hun belevenissen op in het Latijn. Ook dichters lieten van zich horen. Eén van hen was Ovidius. Zijn verhalen gaan over de avonturen van de Romeinse goden zoals Venus, Mars en Apollo, maar ook over de gewone dingen van het leven. Ovidius schreef bijvoorbeeld hoe je een meisje moet versieren. Handig om te weten voor Valentijnsdag! Net als bij het Grieks zijn er heel wat woorden in onze taal die uit het Latijn komen: computer (echt!!), straat, muur en succes zijn daar voorbeelden van.

Cultuur
Wat is nou precies een gladiator? En hoe zit het eigenlijk met dat Paard van Troje? En waar komt de Olympische vlam vandaan? Vochten 300 Spartanen inderdaad – zoals in de film – met duizenden vijanden? Allemaal vragen waarop het antwoord in de oudheid ligt. In de brugklas leer je tijdens de lessen ‘Klassieken’ alvast van alles over die cultuur en de basis van Grieks en Latijn. Ook in de lessen Grieks en Latijn die je vanaf de 2e klas volgt, is cultuur niet weg te denken.

Reizen en excursies
Op Werenfridus gaan we op het gymnasium ook op klassieke reizen en excursies. We gaan bijvoorbeeld naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, het Valkhofmuseum in Nijmegen, het Allard Pierson in Amsterdam en het Archeon, waar je heel veel van de klassieke oudheid zult zien en te weten komt. In de vierde klas maken we een meerdaagse reis naar Trier. Daar kun je veel resten van Romeinse gebouwen bekijken. De docenten en de leerlingen vertellen er mooie verhalen bij, zodat je veel leert over de Romeinen in onze streken. Aan het einde van jouw gymnasiumopleiding op Werenfridus maak je een prachtige reis naar Italië. Die reis duurt een week. In Rome zijn talloze gebouwen van de Romeinen te zien, zoals het kolossale Colosseum. Je kunt de Sint Pieter bezoeken, of een keer lekker ijs eten. Je leert enorm veel, en het is ook nog erg gezellig. Zo word je zelfbewust, sociaal bewust en wereldwijs op Werenfridus. 

De kosten die verbonden zijn aan het Gymnasium zijn terug te vinden op de pagina 'financiën'.

Werenfridus is een van de drie locaties van het Tabor College.