Atheneum

Daarom atheneum!

Als je voor atheneum kiest op Werenfridus, kun je ervoor kiezen om alle vakken in het Nederlands te krijgen, maar je kunt ook kiezen voor tweetalig onderwijs. Dan krijg je zes vakken in het Engels aangeboden en leer je heel snel en heel goed Engels.

Voor beide opleidingen geldt: als je kiest voor het atheneum op Werenfridus, dan kies je voor een interessante, breed opgezette opleiding met veel uitdagingen. Het atheneum maakt samen met het gymnasium deel uit van het vwo (voortgezet wetenschappelijk onderwijs). Dit betekent dat je na het atheneum kunt gaan studeren aan een universiteit. 

Leren is leuk!
Leren is leuk! Zeker als je nieuwsgierig bent naar de wereld om je heen, je daar veel van wilt weten en je houdt van een uitdaging, dan ben je op Werenfridus op de juiste plek. We vinden het belangrijk dat je leert om kritisch te denken, dat je leert om goed onderzoek te doen en hierover te discussiëren. Daarvoor bieden wij je naast alle gebruikelijke vakken op het Nederlandstalig atheneum ook het vak W2 aan. W2 staat voor Weten en Wetenschap en in dit vak word je uitgedaagd om samen met medeleerlingen onderzoek te doen naar interessante onderwerpen. Altijd al benieuwd geweest hoe Escher zijn tekeningen maakte? Hoeveel waterdiertjes er in de sloot zitten? Of hoe het is om een nieuwe planeet te ontwerpen? Dan is dit een goede keuze voor jou!

Op het tweetalig atheneum wordt Global Citizenship (GC) gegeven. Bij GC worden projecten gedaan waarin vakoverstijgend wordt gewerkt aan diverse aspecten van de Europese eenwording en wereldoriëntatie. Het is belangrijk om de internationale en Europese ontwikkelingen te volgen en daar een mening over te kunnen vormen.

Examenvakken
Vanaf de vierde klas kun je kiezen uit een groot aantal examenvakken. Zo kun je examen doen in informatica, filosofie, drama, wiskunde D of BSM (Bewegen Sport en Maatschappij) en kun je zelfs je diploma boekhouden halen. Bijzonder is dat op Werenfridus examen kan worden gedaan in meer dan het wettelijk voorgeschreven aantal vakken. Je moet dan wel zeer gemotiveerd zijn, omdat je voor deze extra vakken (vaak) niet alle lessen zult kunnen volgen en je dus veel zelfstandig zult moeten doen.

Meer dan alleen les
Naast de gewone lessen organiseren we ook de Werenfridusweken, waarin we op excursie en op schoolreis gaan. De twee atheneum-afdelingen hebben ieder een eigen programma in deze weken en doen ook soms samen projecten. 

Juniormentor
In de bovenbouw kun je, als je dat leuk vindt, juniormentor worden van een brugklas. Je doet dan allerlei activiteiten samen met de klas en je gaat zelfs als begeleider mee met het brugklaskamp. In de bovenbouw leer je nog meer over het doen van onderzoek, zodat je goed voorbereid bent voor het afsluitende onderzoek van deze opleiding, het profielwerkstuk, of voor de studie die je gaat kiezen. In de brugklas tijdens het vak podiumkunsten en in de vierde klas krijg je allerlei tips over hoe je een goede presentatie kunt geven. Je kunt zelfs leren debatteren. 

Voorbereid zijn op de toekomst: ICT-vaardigheden
Om goed voorbereid te zijn op de toekomst, is het heel belangrijk dat je uitstekend met de computer overweg kunt. Kiezen voor het atheneum op Werenfridus, is tevens een garantie voor een verbetering van jouw computervaardigheden. In jouw tas zit straks, behalve een aantal boeken, ook een iPad. De iPad wordt op allerlei manieren ingezet; voor het opzoeken van informatie, het maken van een collage, het maken van het huiswerk in jouw digitale werkboek of het maken van een werkstuk. Belangrijk is dus om te leren kritisch om te gaan met de informatie die je kunt vinden op het internet. Daar besteden wij onder andere in projecten ruimschoots aandacht aan. En heb jij altijd als eens een professionele film willen maken? In het vak V-media leer je hier alles over: van het bewerken van beeldmateriaal tot het toevoegen van het geluidseffecten. 

Je staat er niet alleen voor
Zowel in de onderbouw als in de bovenbouw word je begeleid door een mentor. Die zorgt ervoor dat je je veilig voelt op school en dat je jezelf kunt zijn in de klas. Want dat vinden wij heel belangrijk. Daarom organiseren we in de tweede klas ook een project over (digitaal) pesten. De mentor houdt, naast of het goed gaat met jou, ook jouw cijfers in de gaten. Gaat het even niet zo goed met een bepaald vak, dan kun je bijles krijgen van een leerling uit klas 5 of 6. In de bovenbouw leer je tijdens de mentorlessen bovendien allerlei studievaardigheden die je specifiek voorbereiden op tentamens en het examen. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je het beste kunt leren voor een groot examen en hoe je dit moet plannen. Door deze voorbereidingen ben je uitstekend voorbereid op een universitaire studie.

Reizen en excursies
Op het atheneum ga je op verschillende excursies en op reis. Op het tweetalig atheneum worden een aantal reizen georganiseerd naar het buitenland en wordt een Engelstalig cultureel programma aangeboden. Op het Nederlandstalig  vwo bezoeken leerlingen in het kader van de projectweken ieder jaar een museum. In de vierde klas bezoeken we de Tweede Kamer en in de 5e klas staat er een studiereis naar Andalusië op het programma.

Als je graag leeftijdsgenoten zou willen leren kennen in een ander land, kun je je aanmelden voor een vrijwillige reis naar Zaragoza, Spanje, waar je slaapt bij jouw nieuwe vriend of vriendin in het kader van Unesco. Zo word je zelfbewust, sociaal bewust en wereldwijs op Werenfridus. 

Werenfridus is een van de drie locaties van het Tabor College.